MONOSODYUM GLUTAMAT (ÇİN TUZU) NEDİR?
Haber
26 Temmuz 2022 - Salı 17:38 Bu haber 1870 kez okundu
 
MONOSODYUM GLUTAMAT (ÇİN TUZU) NEDİR?
BOZÜYÜK Haberi
MONOSODYUM GLUTAMAT (ÇİN TUZU) NEDİR?

MSG sıklıkla kullanılan bir lezzet artırıcıdır. Tat almadan sorumlu sinirleri uyararak yiyeceklerin tadını güçlendirir. Bu etki daha çok ve daha sık yemek yeme isteği ile kendini gösterir. Katkı maddesi olarak kullanılmasının nedenlerinden biri de glutamik asitten daha hızlı ve daha iyi çözünmesidir.

 

Dünyada en çok bilinen ve kullanılan lezzet arttırıcıdır. MSG aynı zamanda gıdaya umami diye adlandırılan farklı bir tat katar. Bilimsel olarak bu tat beşinci tat olarak acı, tatlı, tuzlu ve ekşinin yanında kabul edilir. Gıdaların üzerinde "Hiçbir koruyucu madde içermez" yazısı "Hiçbir katkı maddesi yoktur" anlamına gelmez. Örneğin: "Hiçbir koruyucu madde içermez" diye etiketlenen hazır çorbalarda MSG katkı maddesi bulunuyor.

 

 

MSG'li yiyecekten sonra normal bir besin tüketildiğinde tat alma duyarlılığı azalmaktadır. Yapılan araştırmalarda, çocukların ve gençlerin yedikleri hazır yiyeceklerden sonra diğer besleyici yiyeceklerin tatlarını alamadıkları gerekçesiyle yemek istemedikleri gözlemlemiştir. MSG içeren yiyeceklere yatkınlığı olan kişiler bu nedenle sadece bu yiyeceklerle beslenme eğilimi göstermektedir. Yani bu da bir nevi "Bağımlılık" durumu olarak nitelendirilir.

 

Peki yol açtığı hastalıklar nelerdir?

 

  1. Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları; sara (epilepsi), retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı)
  2. Yağ birikimi (obezite)
  3. Doyma mekanizmasında bozukluk 
  4. Büyüme hormonu baskılanması 
  5. Pankreas hasarı, insülinde artış (insülin direnci) ve buna bağlı olarak diyabet
  6. Böbrek ve karaciğer hasarı
  7. Baş ağrısı, bulantı, ishal, terleme, göğüste sıkışma

 

ÇİN TUZU (MSG) HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

 Tüm cipslerde MSG bulunur. Uzakdoğu yemeklerinde (Çin ve Japon mutfağı) çoğu soya sosunda, hazır çorbalarda, hazır soslarda, hazır gıdaların hemen hepsinde, gofretlerde, bazı katı yağlarda yaygın olarak kullanılır.

 

 

 

 

MSG'nin katkı maddesi kodu E621'DİR. Ayrıca, aşağıdaki isimlerle gıda etiketlerinde yer alabilir:

 

 

  1. Sodyum glutamat,
  2. L-glutamik asit monosodyum tuzu,
  3. laevo-glutamik asit monosodyum tuzu,
  4. glutamik asit sodyum tuzu,
  5. m.sg,
  6. sodyum  2-amino-5-hidroksi-5-oksopentanoat,
  7. sodyumglutamat,
  8. sodyum hidrojen glutamat,
  9. sodyum L-glutamat,
  10. sodyumlaevo-glutamat.

 

 

 

!  Paketli ürünleri tüketirken besin etiketi okumaya özen gösterin. Sağlıkla kalın.

 

 

 

 

 

Diyetisyen Melis Tüzün

 

 

Kaynak: (BB) - Bizim Bozüyük Editör: Çağlayan Doğan
Etiketler: MONOSODYUM, GLUTAMAT, (ÇİN, TUZU), NEDİR?,
Yorumlar
Haber Yazılımı