|
||
MONOSODYUM GLUTAMAT (ÇİN TUZU) NEDİR? | ||
BOZÜYÜK Haberi | ||
|
||
|
||
MSG sıklıkla kullanılan bir lezzet artırıcıdır. Tat almadan sorumlu sinirleri uyararak yiyeceklerin tadını güçlendirir. Bu etki daha çok ve daha sık yemek yeme isteği ile kendini gösterir. Katkı maddesi olarak kullanılmasının nedenlerinden biri de glutamik asitten daha hızlı ve daha iyi çözünmesidir.
Dünyada en çok bilinen ve kullanılan lezzet arttırıcıdır. MSG aynı zamanda gıdaya umami diye adlandırılan farklı bir tat katar. Bilimsel olarak bu tat beşinci tat olarak acı, tatlı, tuzlu ve ekşinin yanında kabul edilir. Gıdaların üzerinde "Hiçbir koruyucu madde içermez" yazısı "Hiçbir katkı maddesi yoktur" anlamına gelmez. Örneğin: "Hiçbir koruyucu madde içermez" diye etiketlenen hazır çorbalarda MSG katkı maddesi bulunuyor.
MSG'li yiyecekten sonra normal bir besin tüketildiğinde tat alma duyarlılığı azalmaktadır. Yapılan araştırmalarda, çocukların ve gençlerin yedikleri hazır yiyeceklerden sonra diğer besleyici yiyeceklerin tatlarını alamadıkları gerekçesiyle yemek istemedikleri gözlemlemiştir. MSG içeren yiyeceklere yatkınlığı olan kişiler bu nedenle sadece bu yiyeceklerle beslenme eğilimi göstermektedir. Yani bu da bir nevi "Bağımlılık" durumu olarak nitelendirilir.
Peki yol açtığı hastalıklar nelerdir?
ÇİN TUZU (MSG) HANGİ BESİNLERDE BULUNUR? Tüm cipslerde MSG bulunur. Uzakdoğu yemeklerinde (Çin ve Japon mutfağı) çoğu soya sosunda, hazır çorbalarda, hazır soslarda, hazır gıdaların hemen hepsinde, gofretlerde, bazı katı yağlarda yaygın olarak kullanılır. MSG'nin katkı maddesi kodu E621'DİR. Ayrıca, aşağıdaki isimlerle gıda etiketlerinde yer alabilir:
! Paketli ürünleri tüketirken besin etiketi okumaya özen gösterin. Sağlıkla kalın.
|
||
|
||
Etiketler: MONOSODYUM, GLUTAMAT, (ÇİN, TUZU), NEDİR?, |