Bizim Bozüyük
Bozüyük Anıt ve Şehitlikler

A- İNÖNÜ ŞEHİTLİĞİ

Şehitlik 1930 yılında yaptırılmıştır. Şehitliğin yaptırılması, bakımı ve korunması, Milli Savunma Bakanlığı'nca sağlanmaktadır.

Eskişehir-Kütahya yol ayrımının ilerisinde, Akpınar köyüne bir kilometre kala yolun sağ tarafında bölgeye hakim tepe üzerindedir. İlçeye 6 km uzaklıktadır.

Kurtuluş savaşlarımızda, Birinci ve İkinci İnönü Savaşları'nda şehit düşen kahramanlarımızın anısına yaptırılmıştır. 844 mezardan oluşmaktadır. Mezarlar duvarlarla çevrilmiştir. Orta yerde mermer bir platform üzerinde bir anıt dikilmiştir. Top mermileriyle süslenmiştir. Bütününü çeviren yüksek bir duvarla çevrilmiştir. Çam ve Köknar ağaçlarıyla çevrilidir. Her yıl haziran ayında İnönü şehitleri anma törenleri yapılırdı. Törenlerin yapılacağı gün İstanbul ve Ankara istikametinden gelen posta trenleri Akpınar köyünde durur törenlere gelen yolcuları indirir. Kortej halinde şehitliğe gidilirdi. Karayolu trafiğinin gelişmesiyle bu uygulamadan vaz geçilmiştir. 1981 yılından itibaren II. İnönü Savaşı'nın kazanıldığı 1 Nisan gününde anma törenleri yapılmaya başlanmıştır. Törenlere devlet yetkilileri ilden ve çevre ilçelerden gelen çok sayıda izleyiciler, gaziler katılır.

B- İNTİKAM TEPE ŞEHİTLİĞİ

İnönü Savaşları'nda şehit düşen çok sayıdaki insanımızın kabirlerinin bulunduğu bir şehitliktir. Bozüyük-Dodurga yolu üzerinde Karaağaç köyü yakınındadır. 1950 yılından sonra Anıt Yaptırma Derneği ve Mili Savunma Bakanlığı'nın işbirliğiyle yaptırılmış olup şehitliğin bakımı ve korunması Milli Savunma Bakanlığı'nca sağlanmaktadır.

Bir mezarın üzerinde aşağıdaki yazı vardır: II. Piyade tümeni 126. Alay 3. Tabur 9. Bölüğün komutanı Afyonlu subay (Ömer Altınay) II. İnönü Harbinde 4 süngü yarası alarak düşman eline esir düşmüştür. Yunan kol ordusu tarafından ağaca çarmıha gerilerek benzin dökülerek yakılmak istenirken yetişen kuvvetlerimiz tarafından kurtarılmıştır.

Toprakları toprak yapan üstündeki kandır...

Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır...

 C- ALINCA ŞEHİTLİĞİ

ÇAM YAYLA Köyü kenarında Kurtuluş Savaşı'ndan sonra çevre köyler de yaşayanlarca boş arazideki cesetlerin toplanıp gömülmesiyle meydana getirilmiştir. Yatan şehitlerin kimlikleri bilinmemektedir. Yunan birlikleri kaçarken ölülerini de bırakmadan götürdüğü için cesetlerin Türk askerlerine ait olduğu düşüncesiyle toplanıp gömülmüşlerdir. Resmi kayıtlarda geçmemektedir.

 D- METİSTEPE ANITI

Çevrenin en hakim noktası üzerinde bulunmaktadır. Görkemli görüntüsü ile Mehmetçik'in yenilmezliğini simgelemektedir.

Cumhuriyet'in 50. yıldönümünde o zamanki Vali Kaşif ÜNAL'in önderliğinde il kutlama kurulu Söğüt Kaymakamlığı, Metristepe'de İnönü Savaşları Zafer Anitı Yaptırma ve Yaşatma Derneği, 50. Yıldönümü Kutlama Yüksek Kurulu, Kuvvet Komutanlıkları, Teşkilat Mensupları, Kadirşinas Vatandaşlarımızın bağış ve katkılarıyla yaptırılmıştır. İnşaatına 24/06/1973 tarihinde başlanmış 29/06/1975 yılında bitirilmiştir:

Y. Mimar: Sadun Özel
Y. Mühendis:  Ruhi Aydın
Y. Heykel Tıraş:  Şahin Özyüksel
Kaide Ve Çevre Tanzim Projesi:  Y. Mimar Yılmaz Özer
Kontrol Amiri:  Müd. Hadi Arıncı
Müteahhit Firma:  Naci Endem İnşaat Firm.
Işıklandırma:  Tek Genel Müdürlüğü
Çevre Tanzimi:  Y.S.E. Müdürlüğü
Temel Atılışı:  24/06/1973
Açılış:  29/06/1975

 

Zamanla doğa ve iklim şartlarıyla yıpranan anıt Kültür Bakanlığı'ndan alınan yardımla Anadolu Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. ŞAHİN ÖZYÜKSEL'e bir restorasyon ve yenileme projesi yaptırılmıştır.

Bozüyük Kaymakamlığı nezaretinde yürütülen çalışmalarla özel bir boya ile boyatıldı. Kaide altı presleme sistemi ile betonlandı. Anıttan ayrı dört bir tarafa savaş ve tarihi telgrafları içeren Rölyef ile İsmet İNÖNÜ ve Mehmetçik figürlerinden oluşan heykeller yerleştirildi. Siperler yeniden kazılarak betonlandı. Komuta karargahı ortaya çıkarıldı. Kazılarda çıkan çeşitli malzemeler İl Kültür Müdürlüğü’ne teslim edildi. Etraf Bozüyük Belediyesince bordür döşenerek çimlendirildi. Çeşitli sanayi kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları bir çok katkıda bulunmuşlardır. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin istifadesine sunulmuş, tarihe yakışır bir görünüm kazanmıştır.

Haber Yazılımı