ÖNCELİĞİMİZ, BAKIR-MOLİBDEN DEĞİL, YAŞANABİLİR ÇEVRE VE İNSANDIR
Haber
03 Şubat 2021 - Çarşamba 21:53 Bu haber 3876 kez okundu
 
ÖNCELİĞİMİZ, BAKIR-MOLİBDEN DEĞİL, YAŞANABİLİR ÇEVRE VE İNSANDIR
BOZÜYÜK Haberi
ÖNCELİĞİMİZ, BAKIR-MOLİBDEN DEĞİL, YAŞANABİLİR ÇEVRE VE İNSANDIR

Bilecik`in Bozüyük ilçesinde Bakır Madenine karşı dernek ve temsilciler bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar.

 

 

ÖNCELİĞİMİZ, BAKIR-MOLİBDEN DEĞİL, YAŞANABİLİR ÇEVRE VE İNSANDIR...

 

 

Ülkemiz, yeraltı  zenginlik kaynakları bakımından zengin bir ülkedir. Yeraltı zenginlik kaynaklarımızın temel unsuru olan madenlerimizin ülkemizin ekonomik kalkınmasında çok önemli değerler olduğunun bilincindeyiz. 

 


Ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak amacıyla madenlerimizi çıkartırken, doğal çevreye verilecek zararın en az seviyeye indirilmesini sağlamak, yerleşim yerlerine uzaklığı-yakınlığı dikkate almak çok önemlidir.

 


Üzerinde yaşamaktan onur ve mutluluk duyduğumuz Bozüyük ve köyleri, ormanlarıyla, kuşlarıyla, yaban hayvanlarıyla,  su kaynaklarıyla, üzerinde çeşit çeşit çiçeklerin ve ürünlerin yetiştiği verimli topraklarıyla, tarihi ve turistik yerleriyle  ülkemizin güzide yerlerinden biridir.

 


Bir süreden beri ilçemizin Muratdere-Erikli-Ormangüzle-Kızılcapınar-Aksu-Aşağı Armutlu köyleri bölgesinde Muratdere Madencilik firmasının bakır-molibden açık ocak maden işletme girişimlerini, ÇED başvurusu yaptığını gözlemlemekteyiz. 
Bozüyük'te faaliyet yürüten sosyal kuruluşlar olarak bizler,  genel olarak madenlerimizin çıkartılmasına, işlenmesine karşı olmamakla birlikte aşağıda saydığımız nedenlerden dolayı Muratdere ve civar köylerimizin sınırları içinde maden ocağı açılmasını istemiyoruz:

 


× Maden ocağı nedeniyle havayı temizleyen, yağmurun yağmasını sağlayan, rüzgarın hızını kesen, erozyonu ve toprak kaymasını önleyen, içinde dağ turizmi yapılabilen, yaban hayvanlarına yuva olan ormanlarımız yok edilecektir.

 


× Maden ocağı nedeniyle tarım alanlarımızda arıcılık-hayvancılık-çiftçilik-meyve ve sebze üreticiliği yapılamayacaktır.

 


× Maden ocağı nedeniyle kazı çalışmaları ve maden işleme esnasında havaya yükselen toz bulutlarını halkımız solumak zorunda kalacaktır.

 


× Maden Ocağı nedeniyle Osmanlı Göç Yolları yok olacaktır.

 


×  Cevher işleme ve ayrıştırma sırasında kullanılacak olan kimyasal maddelerin rahatsız edici kokusundan halkımız rahatsız olacaktır. 

 


× Cevher işleme ve ayrıştırma sonucunda ortaya çıkacak olan zehirli atıkların toplanması ve saklanması sırasında oluşabilecek sızıntılar nedeniyle su kaynaklarımız, toprağımız kirlenecek ve bu durum insan ve canlı hayatına zarar verecektir.

 


× Maden ocağı faaliyetlerinin verebileceği çevre felaketi nedeniyle yurttaşlarımız yaşadığı yerden başka illere göç etmek zorunda kalacaklardır. 

 

Açılması düşünülen maden  ocağının  yerleşim yerlerine yakın olması ve ormanlık alanlarımızda bulunması, madencilik şirketine olan güvensizliğimiz, karşı çıkışımızın temel nedenidir. 

 


Ülkemizin değişik yerlerinde devletimizin  bor - lityum-doğalgaz - petrol arama faaliyetlerini memnuniyetle karşılıyoruz. İlçemizin sınırları içinde bulunan bakır-molibden için tamamen insan ve doğa günvenliği nedeniyle "DURSUN BAKALIM" diyoruz. İleride bilim ve teknolojideki gelişmelerin neticesinde doğal çevreye zarar vermeden madenlerimizi çıkartma durumu ortaya çıkarsa, bundan elbette mutluluk duyarız.

 


Konu ciddi.

 

Konu önemli.

 

Bozüyük Sosyal kuruluşlarının  temsilcileri olarak bizler, tarihi uyarımızı yapıyoruz. Tarihe not düşüyoruz. Bu uyarımızı, devlet yetkililerimizin, siyasi parti yetkililerimizin, yerel yönetimlerde halkımızın oylarıyla seçilen yetkililerimizin dikkate almalarını diliyoruz. Birileri para kazanacak diye doğanın dengesi bozulacaksa, çevre felaketleri yaşanacaksa, böyle bir işe onay vermemiz mümkün değildir. İnsana, doğaya, ekolojik dengeye zarar vermeden yapılacak  ekonomik faaliyetlerin önünde engel olmamız mümkün değildir.

 


Önceliğimiz, insan, canlılar, doğa, ormanlarımız ve su kaynaklarımızdır.

 


Kamuoyuna saygılarımızla...

 

 

BOZÜYÜK MURATDERE ORMANLARI TAKİP KURULU

BOZÜYÜK DOSTLARI DERNEĞİ

BİLECİK EMELİLİKTE YAŞA TAKILANLAR DERNEĞİ

İŞÇİ EMEKLİLERİ DERNEĞİ BOZÜYÜK ŞUBESİ

BİLECİK BAROSU

MURATDERE TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ

BOZÜYÜK GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEME DERNEĞİ

ÖZEL SEKTÖR İŞÇİ SENDİKASI

ÖZEL SEKTÖR İŞÇİ SENDİKASI

BOZÜYÜK AVCILIK-ATICILIK-OKÇULUK İHTİSAS KULÜBÜ

EĞİTİM-İŞ BOZÜYÜK İLÇE TEMSİLCİĞİLİĞİ

BOZÜYÜK HACI BEKTAŞI VELİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

KAMU YARARINA ÇALIŞIR TCDD EMEKLİLERİ DERNEĞİ BOZÜYÜK TEMSİLCİ

BOZÜYÜK GÖYNÜCEK KÖYÜ SOSYAL DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

TÜRK MİMAR VE MÜHENDİS ODALARI BİRLİĞİ

BOZÜYÜK SİVRİHİSARLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

BOZÜYÜK ARAMA KURTARMA DERNEĞİ

BOZÜYÜK KURTKÖYLÜLER SOSYAL DAYANIŞMA KÜLTÜR DERNEĞİ

BİLECİK-BOZÜYÜK ENGELLİLLER DAYANIŞMA DERNEĞİ

BOZÜYÜK KUZEY KAFKASYA KÜLTÜR DERNEĞİ

BOZÜYÜK ERİKLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

 

 

Kaynak: (BB) - Bizim Bozüyük Editör: Çağlayan Doğan
Etiketler: ÖNCELİĞİMİZ,, BAKIR-MOLİBDEN, DEĞİL,, YAŞANABİLİR, ÇEVRE, VE, İNSANDIR,
Yorumlar
Haber Yazılımı