ÇOCUKLARINA AYAKKABI ALMAYI TERCİH EDEN AİLELER DİKKAT!
Haber
23 Mayıs 2021 - Pazar 13:52 Bu haber 4062 kez okundu
 
ÇOCUKLARINA AYAKKABI ALMAYI TERCİH EDEN AİLELER DİKKAT!
SAĞLIK Haberi
ÇOCUKLARINA AYAKKABI ALMAYI TERCİH EDEN AİLELER DİKKAT!

Haber Soner Çelik

Çocuklarına ayakkabı satın almayı düşünen ailelere  uyarıda bulunan Op. Dr. Mehmet Yılmaz, ayakkabının şık olmasından ziyade sağlıklı olmasına dikkat etmelerini söyledi.

Eskişehir Özel Ümit Hastanesinde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Yılmaz yaptığı açıklamada şunları belirtti; "Ayakkabı alırken mağazada yardımcı olabilecek, bu işten anlayan bir personel olmalıdır. Mağaza personeli  ayak ölçüsünü alırken çocuk ayakta ve düz basıyor vaziyette olmalıdır. Bu, uygun boyutlarda ayakkabı seçimi için önemlidir. Ayakkabının ön kısmı ile başparmak arasında yaklaşık 0,5 cm mesafe olmalıdır. Bu parmağın ayakkabıya temasını  önlenmesi ve ayağın rahat etmesi için önemlidir. Ayakkabının ön kısmına parmakla basıldığında yumuşak olduğu ve ayağın parmağının hareketlerini engellemediği kontrol edilmelidir, serbest hareket için boşluk olmalıdır.İşaret parmağının ucunu ayakkabının arka kısmı ile topuk arasına sokunuz, parmak bu boşluğa sıkı bir şekilde giriyor olmalıdır.  Ayakkabının topuk arkasına sürtünüyor olması cilt problemlerine yol açar. Normalden geniş ayakkabı ise yürüme problemlerine yol açar. Ayakkabının arka kısmı ayağı sağlam bir şekilde kavramalı, tercihen deri-plastik vb. maddelerden yapılmış olmalıdır. Aşırı yumuşak materyallerin şekli kolay bozulabilir ve çocuğun yürüyüşünü bozabilir. Çocuğun ayağını bilekten içe dışa doğru hareket ettiriniz, ayakkabının ayağa sürtünmediğinden emin olunuz, eğer ayakkabı cilde sürtüyorsa aşınmalar, nasırlaşmalar ve ayakta travmalara neden olur.  Normalden büyük ayakkabılarda sürtünmelere ve cilt lezyonlarına neden olur.Ayakkabının dış kısmına parmağınızla bastırdığınızda çocuğun küçük  parmağını hissedebiliyor olmanız gerekir. Küçük parmak ayakkabının içinde rahat hareket ediyor olmalıdır.Ayakkabının iç kısmındaki taban desteğine bakınız. Burada bir iç ark desteği olmalıdır. Burada ayağın iç kısmındaki normal kavise uygun bir destek olmalıdır. Bu ark desteği çocuğun başparmak kökünden itibaren başlamalıdır.

İLK ADIM AYAKKABISI ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Burada ayakkabının şık olmasından ziyade sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Çocuk yürümeye başlar başlamaz hemen ayakkabı giydirilmesi zorunluluğu da yoktur. Çocukların evde halı gibi yumuşak zeminlerde yalın ayak yürümesinde sakınca olmadığı gibi ayak tabanının gelişimine katkıda bulunur. Fırsat bulunursa kum gibi zeminlerde yürütülmesi ayak gelişimine faydalıdır. Elbette basılan zeminin düzgünlüğüne, yüzey temizliğine de dikkat edilmelidir. Burada ayakkabı koruyucu olması açısından önemlidir. Ayakkabıda olması gereken özellikler şunlardır. Yumuşak ve esnek olmalı, ayağı çok sıkmadan tam kavrayarak bebeğin dengesini  kurmasına izin vermelidir.  Topuktan kaymamalıdır, yük vermeye ve gerilmeye karşı dayanıklı olmalıdır.Yüksek topuklu ayakkabılar düşme tehlikesi yaratır.  Bot gibi yüksek desteği olan ayakkabılar genellikle şart değildir, ama kullanılacaksa da ayak bileğinin rahat hareket ettiriliyor olması gerekmektedir.  Ayakkabı ayakta tahrişlere neden olmaması için sıkmamalı, hava alabiliyor olmalı, koku yapmayan , alerjen olmayan ayakkabı tercih edilmelidir.  Deneme yaparkenayağı  ayakkabıya sokmak için zorlanmamalıdır.  Ayakkabı satan kişilerin ‘ Ayakkabıya alışma dönemi ve vurma dönemi vardır. ‘ gibi sözlerin gerçekliği yoktur. Ayakkabı alırken denenmeli, konforlu olup olmadığı test edilmelidir. Ayakkabı çıkarıldıktan sonra ayaklar kontrol edilmeli, herhangi bir bası izi olup olmadığına kontrol edilmelidir.  Topuk arkasında küçük bir çekecek girecek kadar mesafe olmalı, ayakkabının ön kısmında sıkışma olmadığı kontrol edilmeli, yürürken ayağın ayakkabının içinde kaymadığından emin olunmalıdır.   Çok sert ayakkabılardan kaçınılmalı, ayağın normal hareketine izin veren ayakkabılar tercih edilmelidir.  Çocuğun kendisinin de ayakkabısını giymesi teşvik edilmeli,bunun için velkro bandajlı olanlar tercih edilmelidir.  Alınan ayakkabılar ebeveynler tarafından giyme sürecinde kontrol edilmeli, aşınma olup olmadığına dikkat edilmelidir. ‘Seneye de giyer’ mantığıyla büyük ayakkabı alınmamalıdır" dedi.

 

 

 

Kaynak: (BB) - Bizim Bozüyük Editör: Çağlayan Doğan
Etiketler: ÇOCUKLARINA, AYAKKABI, ALMAYI, TERCİH, EDEN, AİLELER, DİKKAT!,
Yorumlar
Haber Yazılımı