BOZÜYÜK TARİHİNİ KAYBEDİYOR
Haber
17 Nisan 2021 - Cumartesi 18:27 Bu haber 3873 kez okundu
 
BOZÜYÜK TARİHİNİ KAYBEDİYOR
BOZÜYÜK Haberi
BOZÜYÜK TARİHİNİ KAYBEDİYOR

77 Bin Nüfuslu Bozüyük 21 bin nüfuslu Osmaneli kadar olamadı!

 

Kıymetli Bilecikli hemşehrilerim Bizim Bozüyük adlı haber sitesinde sizlere ilkyazım ile merhaba demek istiyorum. Haberin başlığından da anlaşılacağı üzere Osmaneli kadar olamadık derken neyi kastettiğimi merak ediyorsunuz. Malumunuz Osmaneli Bilecik ilimizin kıymetli bir ilçesi gerek turizmi gerek tarımsal faaliyetleri ile ön plandadır. Bozüyük ise son 21 yıldır emekleme aşamasındadır.2007 yılında Bozüyük’ün Nüfusu 65 bindir. Geride bıraktığımız 14 yılda Bozüyükün nüfusu 77 bin olmuştur. Bilecik il sınırları içerisinde nüfusa oranla sosyal hizmet, aktivite ve kültürel bağlamda Bilecik’in en eksik ilçesiyiz desek yalan olmaz herhalde. Muhakkak geçtiğimiz yıllarda her belediye reisinin Bozüyük’ümüze katkıları olmuştur lakin Türkiyede Bozüyük gibi mühim ilçeler hızla gelişirken Bozüyük bu gelişmeye ayak uyduramıyor.

 

 

Gelin buna veriler ile göz atalım:

 

OSMANELİNİN YAPTIKLARI?

 

1-Osmaneli Belediyesi Bozüyük Belediyesinin bütçesine kıyasla Şehir içerisinde bulunan birçok tarihi konak, cami ve tarihi kıymete haiz yerlerin restore işlemlerini tamamladı ve halen tamamlanmamış olan Tarihi binalarının restoresini sürdürüyor.

 

2-)Osmaneli Belediyesi Ayva, Nar, Kabak Lokumu, Osmaneli Salçası, Lefke bezi vb gıda ve tarım ürünleri ile Bilecik iline katma değerde bulunmaktadır.

 

3-)Sakarya nehri etrafı düzenlenmiş ve içmeler tesisi geliştirilmiştir.

 

4-)Şehre marka bir kimlik kazandırma çalışmaları her yönüyle devam ediyor.

 

 

BOZÜYÜKÜN YAPAMADIKLARI?

1-)Bozüyük Kasımpaşa Cami Derneği ve yerel halkın girişimleri ile Cami ve etrafını devletimizinde desteğini alarak 2006 yılında restore ettirdiler.

 

2-)Bozüyük Tarihi Evleri ile alakalı Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde hazırlanmış olan bir yüksek lisans tezinden gördüğümüz kadarıyla tezin yazıldığı yıllarda kayıt altına alınan tarihi evlerin birçoğu yıkılarak yerine apartman yapılmıştır. Bu yıkılmanın en acı ve kötü örneklerinden biriside Kasımpaşa Camisinin köşesinde bugün Şok Marketin olduğu alanda bulunan tarihi bina yakın dönemde yıkılarak apartman yapılmıştır.

 

3-) Çolak İbrahim Bey Caddesinde bulunan 3 konak vardı. İslam, Numan ve Halit ağaların konağı. Halit ağanın konağı yıkıldı. Geriye İslam ve Numan Ağanın konağı kaldı uzun yıllardır yerel ahalinin Bozüyük Belediyesinden bu konakların kamulaştırılarak restore edilmesi talep edilsede her gelen yönetim bunu göz ardı edildi.

 

4-)Bozüyük çarşı içerisinde bulunan çift kubbeli yapı restore edilerek turizme kazandırılabilir lakin onunda yıkılmasını bekliyoruz.

 

5-) Osmanlı medeniyetinin sevdiğimizi ve sahiplendiğimizi söylüyoruz lakin Eski Bozüyük Kaymakamı Sn.Emin Selçuk Botsalı Bozüyüke gelene kadar Kumral Abdal ve Hamza Bey türbeleri mezbelelik durumdaydı kaymakamlığı döneminde yenilendi.

 

 

BOZÜYÜKÜ İDARE EDENLERİN YAPTIKLARI ?

 

Sn.Berberoğlu,Sn.Bakıcı ve Sn.Bakkalcıoğlu döneminde yapılanlar

 

1-)Çolak İbrahim Bey Köşkünün Kamulaştırılması-Berberoğlu dönemi

 

2-)Çolak İbrahim Bey Köşkünün Müze Haline getirilmesi-Bakıcı dönemi

 

3-)Soğukpınar Cami restore edilmesi-Bakıcı dönemi

 

4-)Tekke Mahalle Cami restore edilmesi-Bakıcı dönemi

 

5-)Kumral Abdal Türbesi restore edilmesi-Bakıcı dönemi

 

6-)Kasımpaşa Orta Cami Karşısında bulunan Tarihi Konak restore edildi-Bakkalcıoğlu dönemi

 

 

NEDEN YAPILMIYOR ?

 

1-)Çarşıda bulunan Çift kubbeli yapı neden restore edilerek seramik müzesi yapılmıyor ?

 

2-)Tarihi evler restore edilerek neden halkın ve kamunun kullanımına sunulmuyor ?

 

3-)Kamurantekke köyünde bulunan Kamuran Gazi türbesi neden yenilenmiyor ?

 

4-)Kandilli Köyünde bulunan Savcı Bey türbesi neden yenilenmiyor ?

 

5-)Tekke mahallede bulunan Hamza Bey türbesi neden yenilenmiyor ?

 

6-)Kasımpaşa Camiinin taş sıvaları dökülüyor neden müdahale edilmiyor?

 

7-)Bozüyükün ortasında mezbelelik durumda olan Stadyum,Topraksaha ve çim saha bölümü tinerci mekanı oldu bu alana neden büyük kullanışlı bir park yapılıp halkın kullanımına sunulmuyor ?

 

8-)Tarihi Magnezit Fabrikası neden restore edilerek Bozüyük sanayi tarihi müzesi yapılmıyor ?

 

9-)Akpınar İnönü şehitliği ve Metristepe anıtı neden şehitlerimize layık bir şekilde halkında sık uğrak noktası olacak hale getirilmiyor ?

 

10-) Kasımpaşa Camii 1938 yılında Atatürk tarafından restore ettirilmiş bu bilgi neden halkımıza öğretilmiyor ?

 

11-)Sofular,Batan,Çiçekliyayla gibi yerler neden turizme kazandırılmıyor ?

 

12-)Şehrimize neden marka bir kimlik katmıyoruz. Örneğin Pazaryeri Bozası, Geyve Ayvası, Eskişehir helvası ile meşhurken Bozüyük neyiyle meşhur?

 

 

Velhasıl Osmanelinin 7 yılda yaptığı faaliyeti biz Bozüyüklüler halen yapamamışız.

 

NOT: Yazımızın maksadı bir tarafı yüceltmek diğer tarafı küçültmek gibi gayretler taşımamaktadır. Yapıcı eleştiri mantığıyla yazılmıştır. Bozüyüklü bir vatandaşın şehrimiz nasıl daha güzel olur düşüncesi ile yazılmıştır.

 

Saygılarımızla

 

BOZÜYÜKLÜ ATSIZ

 

Kaynak: (BB) - Bizim Bozüyük Editör: Çağlayan Doğan
Etiketler: BOZÜYÜK, TARİHİNİ, KAYBEDİYOR,
Yorumlar
Haber Yazılımı